2989176
2989177
Φράουλα, το φρούτο της καρδιάς μας…
Χωρίς καμία αμφιβολία, η φράουλα είναι ένα από τα αγαπημένα –αν όχι το πιο αγαπημένο– φρούτα μικρών και μεγάλων. Λίγο το κατακόκκινο χρώμα της, λίγο το σχήμα της που παραπέμπει σε καρδιά, και σίγουρα η γεύση της, είναι μερικά από τα στοιχεία που την κατατάσσουν ψηλά στις προτιμήσεις μας.
Όμως, εκτός από τη μοναδική της γεύση και το υπέροχο άρωμά της, η φράουλα είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα, αλλά και αντιοξειδωτικά. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τη διατροφική της αξία.

2989178

Ένα φλιτζάνι φράουλες (περίπου 150 γρ.) αποδίδει:
Πίνακας Θρεπτικών Συστατικών | |
---|---|
Ενέργεια | 50 kcal |
Πρωτεΐνη | 1 γρ |
Υδατάνθρακες | 11,7 γρ |
Σάκχαρα | 7,4 γρ |
Λίπος | 0,5 γρ |
Φυτικές ίνες | 3 γρ |
Νάτριο | 1,5 mg |
Βιταμίνη C | 89,4 mg |
Κάλιο | 233 mg |
Μαγνήσιο | 19,8 mg |
* Οι παραπάνω διατροφικές πληροφορίες παρέχονται από το USDA.
2989179
Παρατηρούμε, λοιπόν, ότι ενώ οι φράουλες αποδίδουν λίγες θερμίδες, είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε βιταμίνη C· ένα φλιτζάνι σχεδόν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η συχνή κατανάλωσή τους βοηθά στην ταχύτερη επούλωση τραυμάτων, καθώς η βιταμίνη C είναι πρόδρομος του κολλαγόνου, ενός βασικού δομικού συστατικού του δέρματος.
Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η συστηματική κατανάλωσή τους συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους.
Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ παράλληλα μειώνουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Τέλος, τα φλαβονοειδή που περιέχουν, σε συνδυασμό με την αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας έτσι το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

2989183
2989184
Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να έρθουμε σε επικοινωνία!

2987497
Στοιχεία Επικοινωνίας
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|